Shopping Cart

Nu ai niciun produs în coș.

Rețetă de pâine cu drojdie proaspătă

Ingrediente

1 kg făină 650g „Farina” cernută, 25g drojdie proaspătă, 20g sare neiodată, 650ml apă, cca 50ml ulei ”Luna Solai”. Și multă dragoste.

Rețeta de pâine cu drojdie proaspătă pas cu pas.
Într-un vas mărunțim drojdia proaspătă peste care turnam apa puțin caldă (cca 35 grade). După dizolvarea drojdiei, turnăm treptat făina până când obținem o compoziție mai groasă (comparativ cu compoziția clătitelor). Acoperim compoziția cu un strat de făină și lăsăm la dospit cca 10 minute , acoperită cu un prosop. Separat, într-un pahar punem sarea și 50ml din apa călduță, amestecăm până se dizolvă. Turnăm apa sărată peste compoziția dospită și începem amestecarea treptată a făinii rămase. Frământăm puțin, scoatem aluatul din bol și continuăm pe blatul de lucru, din când în când adăugăm puțin ulei de floarea soarelui presat la rece de la Luna Solai. Frământăm de cca 10 min. O împăturim, ca pe batistă, și o lăsăm la crescut 1 ora (acoperită, la temperatura camerei).
La următoarea frământare tragem de aluat, ca în filmuleț. Lăsăm la crescut 30 minute, acoperită la temperatura camerei. În acest timp încălzim cuptorul la 280 grade, adăugăm tava cu apă pusă pe cel mai de sus sertar. Menționez că folosim un cuptor electric cu sistem de ventilație.
Pregătim tava cu o hârtie de copt. Aluatul crescut  îl întindem ușor cu mâna astfel încât să-l împăturim de două ori de la colțuri (ca în film) și să-i dăm forma dorită. Crestăm aluatul o dată, sau de mai multe ori în funcție de forma aleasă și introducem în cuptor. Lăsăm cca 20-25 min la 280 grade, după scoatem tava cu apă din cuptor , scădem temperatura la 200 grade, mutăm cuptorul și pe ventilație,  și mai lăsăm încă 30 minute. Urmărim să se rumenească frumos.
Ați scos pâinea, o lași la răcit sau până când poți să reziști lângă ea 😊.
 
Poftă bună!

9 comentarii

  1. Imi pare rau ca nu am mai mult timp sa fac paine in mod frecvent in casa, insa am testat reteta, foarte buna! Poate va ganditi sa comercializati si painea:), nu doar ingredientele.

  2. Arata delicios si foarte usor de facut. De-abia astept sa incerc aceasta reteta, mai ales ca in ultima vreme nu am mai reusit sa fac paine in casa. Multumesc mult!

  3. O pâine delicioasa și pufoasa.
    Rețeta testată.
    Recomand făina Farina pentru orice produse de patiserie, chiar și cozonac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *