Rețetă de pâine coaptă într-un vas de ceramică
Ingrediente
1 kg făină 650g „Farina” sau ”Moara Mihălceni” cernută, 25g drojdie proaspătă, 20g sare neiodată, 600ml apă, cca 20ml ulei ”Luna Solai”, un vas din ceramică cu capac. Și multă dragoste.
În arta culinară, puține lucruri se compară cu simpla plăcere a unei felii de pâine proaspătă, scoasă direct din cuptor. Pâinea, acest aliment atât de fundamental, devine o operă de artă când este creată cu măiestrie și pasiune. Calitatea ingredientelor este esențială; fiecare bob de grâu, fiecare picătură de apă și fiecare granulă de sare contează. În această rețetă, ne vom concentra pe selecția celor mai fine ingrediente, provenite din surse sustenabile și etice, pentru a asigura nu doar un gust superior, dar și o experiență culinară responsabilă. Vom folosi metode artizanale, care au fost rafinate de-a lungul generațiilor, pentru a transforma aceste ingrediente naturale într-o pâine cu adevărat memorabilă. Haideți să descoperim împreună cum, prin respectarea tradiției și a calității, putem aduce pe masa noastră o bucată de istorie coaptă la perfecțiune.
Într-un vas cernem făina facem o mică gropiță unde mărunțim drojdia și adăugăm sarea. Începem să turnăm apa călduță peste drojdie și începem amestecarea ingredientelor. După încorporarea apei cu apa începem frământarea în vas cca 10 min, punem un capac și lăsăm la dospit cca 30 min (putem ca după cele 30 min să mai frământăm coca cca 2-3 min și o lăsăm iar la dospit 30 min).
În acest timp, ungem vasul cu unt și tapițăm cu făină. După scurgerea timpului scoatem compoziția pe un blat uns cu uleiul presat la rece de la Luna Solai și frământam aproximativ 10 min. Spre finalul frământării dăm compoziției forma vasului în care facem coacerea, o introducem în vas și punem capacul. O lăsăm la crescut o oră.
La jumătatea timpului de creștere, pregătim cuptorul și setăm temperatura de 245-250 grade Celsius (voi adaptați la cuptorul vostru).
Timpul s-a scurs. Îndepărtezi capacul vasului din ceramică, umezești suprafața compoziției cu apă, o crestezi în câteva locuri și arunci câteva prafuri de făină. Acoperi iar cu capacul și o introduci în cuptor cca 50 minute.
Scoatem vasul din cuptor, așteptăm 5-10 minute, îndepărtăm capacul și gata pâinea. Sperăm că ai răbdarea de a o lăsa la răcit. Poftă bună!
-
Făină albă / neagră 5kg
25.00 leiSelectează opțiunile Acest produs are mai multe variații. Opțiunile pot fi alese în pagina produsului. -
Făină albă din grâu românesc tip 650 1kg
2.50 lei -
Ulei Floarea Soarelui obținut prin presare la rece 1L
21.00 lei
Chiar ca pofta buna! Am testat reteta Dianei iar painea este delicioasa!
Mulțumim, Andreea!
Pe cat e de aratoasa, pe atat e de gustoasa!
Multumesc! 😉
Mulțumim frumos!